Press "Enter" to skip to content

Sostinėje pagerbtas kraštiečio, Lietuvos sambo pradininko atminimas

Gruodžio 12 dieną Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmuose vyko IX tarptautinis memorialinis dr. Pranciškaus Eigmino sambo turnyras.
Lietuvos sambo federacija, rėmėjai suteikė galimybę šį renginį stebėti Rokiškio suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro, probacijos įskaitoje esančiam jaunimui ir Obelių gimnazijos moksleiviams.
Turnyre dalyvavo 11 užsienio komandų atstovai, Lietuvos garbę gynė ir trenerės Gitos Čečienės auklėtinė Vaiga Čečytė, savo svorio kategorijoje užėmusi pirmąją vietą. Jaunimui teko bendrauti ne tik su federacijos prezidentu Eduardu Rudu, bet ir su sambo veteranais, „Pragiedrulių“ klubo nariais ir šio klubo pirmininku Algiu Naručiu. Jaunimas kartu su Rokiškio krašto muziejaus muziejininkais ne tik dalyvavo atminimo turnyre, bet ir stebėjo šventinį Vilnių, o apsilankymas vandens pramogų parke daugeliui iš jų buvo pirmas toks patyrimas.
Rokiškėnai akcentavo LSF prezidento dr. Eduardo Rudo veiklą įamžinant šviesios asmenybės, kraštiečio Pranciškaus Eigmino atminimą. Jo aštuoniasdešimties metų jubiliejų švęsime ateinančių metų rugsėjo mėnesį, kitais metais vyks jau dešimtasis tarptautinis dr. Pranciškaus Eigmino sambo turnyras. Bendraujant su Pranciškaus artimaisiais, Lietuvos sambo federacijos atstovais ir veteranais, kraštiečiais, „Pragiedrulių“ klubo atstovais nutarėme pažymėti šiuos įvykius, steigti iniciatyvinę grupę, įtraukti sporto srities gerbėjus, krašto patriotus ir parodyti kaip išskirtinį tęstinumo pavyzdį tradicijų ir pagarbos mūsų krašto asmenybei.
Šiame turnyre kartu su Rokiškio moksleiviais dalyvavo ir Obelių gimnazijos moksleivis Dovydas Kairys.
Kraštietis Pranciškus Eigminas (1936-2006) Lietuvos sambo pradininkas, ilgametis Lietuvos sambo Federacijos prezidentas. Šios sporto šakos propaguotojas gimė Kriaunų seniūnijoje, Bajorų kaime, mokslus tęsė Obelių vidurinėje mokykloje. Vėliau studijavo tuometiniame Vilniaus universitete, susidomėjo sambo imtynėmis, iki paskutinių gyvenimo dienų liko ištikimas pamėgtam sportui, energingai rūpinosi jo populiarinimu. Ilgus dešimtmečius Pranciškaus Eigmino sukaupta kolekcija apie sambo raidą Lietuvoje ir pasaulyje saugoma Rokiškio krašto muziejaus fonduose.
Lietuvos sambo federacijos prezidentas dr. Eduardas Rudas, buvęs auklėtinis, tęsia Pranciškaus Eigmino veiklą įprasmindamas savo mokytojo atminimą. Kiekvienais metais sudaroma galimybė Rokiškio krašto moksleiviams dalyvauti šiame turnyre. Jie stebi varžybas, dalyvauja kultūriniuose renginiuose šventiniame Vilniuje. Jaunimo išvyką parėmė rokiškėnų „Pragiedrulių“ klubo pirmininkas Algis Narutis. Šios išvykos metu aplankėme ir Katedros aikštę, džiaugėmės jos šventiniu grožiu, mėgavomės vandens pramogų parko teikiamais malonumais.

Valius Kazlauskas
Rokiškio krašto muziejaus istorikas

http://www.delfi.lt/video/sportas/tarptautiniame-sambo-turnyre-vilniuje-auksu-zibantys-lietuviu-pasirodymai.d?id=69839436

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *