Press "Enter" to skip to content

Obeliuose lankėsi lietuviškai kalbantis italas

Alessandro Sposato gimė ir augo šiltame Italijos Kalabrijos regione. Pažintis su Lietuva prasidėjo dar 2004 metais, kai jis būdamas jaunas istorijos ir sociologijos mokslų studentas kartu su kolegomis pagal ES projektą atvyko į Lietuvą. Tada dar neteko pamatyti sostinės Vilniaus. Pažintis su Lietuva prasidėjo nedideliuose Lietuvos miesteliuose, bendraujant su jų gyventojais, kurie pasirodė šilti ir nuoširdūs įpratusiam bendrauti Alessandro.
Antroje kelionėje, atvykus kaip paprastam turistui, lankant Vilniuje esančius muziejus, didžiulį įspūdį padarė Genocido aukų muziejus ir informacija apie lietuvių kovas už savo laisvę. Sugrįžus į namus kilo mintis parašyti universiteto baigiamąjį darbą apie skausmingą Lietuvos istorijos periodą.
Taip per keletą metų informacija, duomenys buvo sudėti į baigiamąjį darbą, įgyta patirtis skatino nesustoti, plėsti savo darbą, kad jis suteiktų galimybę vakarų pasaulio atstovams suprasti, ką reiškia kovoti dėl laisvės. Taip gimė knyga „La Rezistenza Lituana. I Partigiani, la Repressione, la Liberta” (Lietuvos rezistencija. Partizanai. Represijos. Laisvė). Šios knygos recenzentai yra žymūs Italijos mokslininkai. Knyga turi pasirodyti elektroniniu pavidalu virtualioje erdvėje.
Atvykęs į Rokiškio kraštą Alessandro susipažino su mūsų krašto įžymybėmis. Puikiai lietuviškai kalbantis istorikas bendravo su muziejininkais, lankėsi Obelių laisvės kovų istorijos muziejuje. Muziejininkai norėtų pamatyti šią nuostabią asmenybę gegužės mėnesį tradiciškai organizuojamame dviračių žygyje „Golgotos keliu”.

DSC01515

Alessandro Sposato kartu su tėveliais ir drauge Aušra prie Laisvės kovų istorijos muziejaus Obeliuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *