Press "Enter" to skip to content

Muziejaus akcijoje – kūrybos laisvė, kartų bendrumas, šiltas ir nuoširdus bendravimas

Rugpjūčio 14 dieną vyko kūrybinis performansas „Baltijos keliui” atminti. Šios akcijos tikslas – ne tik pastatyti Laisvės kovų istorijos muziejuje autoriaus Jurijaus Prokopovo restauruotą medinį kryžių, žymintį rokiškėnų stovėjimo vietą „Baltijos kelio” akcijos metu, bet ir parodyti kartų kaitą ir lūkesčius, praėjus dvidešimt septyneriems metams nuo 1989 metų rugpjūčio 23 dienos.
Akcija vyko spontaniškai. Renginio dalyviai dalinosi numatomus atlikti darbus, bendravo tarpusavyje. Ši veikla buvo tarsi jungiamasis kartų ryšys ir betarpiškas bendravimas šiuolaikinių technologijų visuomenėje. Tačiau šių išradimais galėjome kruopščiai fiksuoti paminklinio kryžiaus statymą ir susirinkusius dalyvius.
Devintą valandą iš kryžiaus autoriaus dirbtuvių Sėlynėje „Baltijos kelio” akcijos dalyvių ir kartu dalyvaujančio jaunimo išneštas kryžius buvo vežamas į Obelius. Atvykę anksčiau kantriai laukėme kelias minutes iki numatytos renginio pradžios. Lygiai dešimtą valandą pradėjome darbuotis. Turėdami vieną bendrą idėją rinkome paminklui vietą, kasėme duobę, maišėme skiedinį, nešėme vandenį.
Būrys žmonių, šurmuliuojančių muziejaus erdvėse patraukė pravažiuojančių pro šalį vairuotojų dėmesį. Sustoję automobilių ekipažai buvo kviečiami prisijungti prie bendros veiklos, taip mūsų gretos padidėjo. Kartu dirbo Vilniaus, Jurbarko žmonės, keliavę po Rokiškio kraštą. Malonu, kad jų gretose buvo ir jaunimo, kartu su tėveliais nuoširdžiai talkininkavusio pastatant šį paminklą.
Nepastebimai prabėgo darbo valanda ir iškilęs kryžius muziejaus erdvėse savo buvimu naujoje vietoje pažymėjo reikšmingą „Baltijos kelio” įvykį.
Pravažiuojančių svečių būryje atsirado ir muzikantų, kurie susirinkusiems ne tik atliko melodijas, bet kartu sugiedojo „Tautišką giesmę” šalia iškilusio kryžiaus. Bendrame būryje fiksavome visus susirinkusius atminčiai ir neskubėjome palikti šios erdvės, akimirką tapdami artimi.
Kūrybinis performansas pateisino organizatorių lūkesčius. Kūrybinė laisvė, kartų bendrumas ir šiltas bei nuoširdus bendravimas tapo šio renginio jausminga dalimi, kurios patirtis galbūt tokia forma pasklis po Lietuvą.
Šią idėją skleidė sąjūdiečių karta 1989 metų rugpjūčio 23 dieną organizuodama „Baltijos kelią” ir kviesdama visus dalyvius susijungti į bendrą rankų grandį.

Nuoširdžiai dėkoju dalyviams už „Baltijos kelio” dvasios pajautimą Laisvės kovų istorijos muziejuje ir kviečiu visus pamatyti restauruotą kryžių.

Valius Kazlauskas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *