Press "Enter" to skip to content

„Pilietiškumas atsiranda iš nuoširdaus noro gyventi geresnėje visuomenėje”

Laikraštyje „Gimtasis Rokiškis” paskelbti pilietiškiausio mokinio rinkimai liudija esant gražią jaunimo bendruomenę. Viena iš tokių asmenybių, su kuria artimai bendrauja Laisvės kovų istorijos muziejaus muziejininkai, yra Dovydas Kairys – Obelių gimnazijos vienuoliktokas. Dovydas yra brandi, gili asmenybė savo įžvalgomis ir samprotavimais žavi aplinkinius, jis mūsų pagalbininkas, konsultantas. Eilinį kartą apsilankęs muziejuje, Dovydas atsakė į pateiktus klausimus, kurie gali būti įdomūs ne tik renkant pilietiškiausią rajono moksleivį, bet ir atskleidžia, kokiais lūkesčiais gyvena dabartinis jaunimas.

Gyveni nedideliame miestelyje, rajono pakraštyje, iš kur toks platus pažinimo akiratis ir intensyvi veikla?
Daug informacijos aš gaunu iš interneto. Gyvenu informacijos amžiuje. Nesidomėti mus supančiu pasauliu būtų ciniška.

Kodėl istorinės, pilietinės temos Tavo interesų ir veiklos prioritetai?
Visa tai kyla iš pačio savęs ir natūralaus domėjimosi. Mane žavi poreikis suprasti, kas iš kur atsirado, noras matyti pokyčius. Istorija – šaknys ir pamatas ateities darbams.

Kas Tavo draugai internetinėje erdvėje?
Bendraudamas su Lietuvos moksleivių sąjungos savanoriais, suradau bendraminčių, su kuriais bendraudamas įvairiai realizuoju save.

Kas tai yra pilietiškumas?
Visų pirma pilietiškumas yra įstatymų laikymasis ir tvarkos visuomenėje gerbimas. Tai kyla iš nuoširdaus noro gyventi geresnėje ir tobulesnėje visuomenėje. Taip pat tai yra meilė Tėvynei, gimtajai šaliai. Jei esi pilietiškas, padedi ne tik sau, bet ir aplinkiniams.

Ar skaitai knygas?
Skaitydamas knygas ieškau asmeninės naudos tobulėti, todėl mano mėgiamos knygos yra įvairios tematikos. Būdamas Vilniaus knygų mugėje, įsigijau Dovydo Pancerovo knygą „Kyborgų žemė”, kurią šiuo metu skaitau. Prieš tai skaičiau Danieliaus Kahnemano knygą „Mąstymas, greitas ir lėtas”.

Ką daryti, kad pilietiškumas taptų visuotiniu reiškiniu?
Bene svarbiausia yra tai, kad pats būtum pilietiškas. Būdamas pilietiškas, rodai kitiems pavyzdį. Kuo daugiau tokių žmonių atsiranda, tai tampa labiau užkrečiama.

Ko palinkėtum bendraamžiams?
Domėkitės tuo, kas vyksta aplinkui. Visa aplinka tarpusavyje susijusi. Ir nuo to, koks būsite Jūs, priklausys ir tai, kaip Jūs gyvensite…

Dėkojame, Dovydai, už bendravimą ir linkime sėkmės gyvenime.

Kalbino Valius Kazlauskas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *