Press "Enter" to skip to content

Vaižganto kūrybai skirtas renginys Obelių miesto bibliotekoje

Obelių miesto bibliotekoje vyko kūrybos skaitymų popietė „O jei nutiltų žodis…“, skirta Lietuvos bibliotekų savaitei „Kartu mes kuriame ateitį“.

Balandžio 26 d. bibliotekoje vyko jau 18 kartą Lietuvoje skelbiama nacionalinė bibliotekų savaitė. Šįsyk pakvietėme skaitytojus į popietę, skirtą rašytojo, spaudos darbuotojo, literatūros kritiko, visuomenės veikėjo, pedagogo, kunigo Juozo Tumo-Vaižganto 85-osioms mirties metinėms.
Renginį pradėjo bibliotekininkė Gražina pasveikindama visus susirinkusiuosius. Bibliotekininkė Dovilė susirinkusiems priminė, kad Juozas Tumas-Vaižgantas yra vienas ryškiausių 20 a. pirmos pusės asmenybių, tautinio atgimimo ir modernios kultūros reiškėjas, didelių meninių kūrinių kūrėjas. Jo plunksnai priklauso šie žinomi kūriniai: ,,Dėdės ir dėdienės“, ,,Rimai ir Nerimai“, ,,Pragiedruliai“, ,,Nebylys“ ir kt. Vaižgantas yra pasakęs: ,,Kai mažam vaikui į rankas tėvas įduoda pradžiamokslį, įduoda jam visą biblioteką, gana greit visos žmonijos knygynus ar bent jų raktą“. Šio rakto Vaižgantas iki pat savo gyvenimo galo nepametė.
Atsiminimais apie Vaižganto tėviškę, apie 120-ujų gimimo metinių proga sodintą liepų alėją kalbėjo Obelių krašto literatas Antanas Žilinskas, pasakojimą paįvairino jo eilės ,,Kelias gimtinėn“:
O nuo Malaišių vieškeliu ataskuba
Balta linų galva švytuodamas
Gerasis Vaižgantas su dėdėm ir dėdienėm,
Aukštaitiškai ir svietiškai dainuodamas.
Apie Vaižgantų giminę kalbėjo mišraus vokalinio ansamblio ,,Raminta“ vadovė Zita Skvarnavičienė. Ji pabrėžė, kad ši giminė išsaugojo lietuviškus papročius, dainas, šokius, pasakojimus. Vaižganto kūrybą skaitė aplinkinių bibliotekų bibliotekininkės, dabar dirbančios, ir dirbusios bibliotekose. Antanašietės Ritė Gernienė ir Gražina Pitrėnienė kartu su bajoriške Virginija Krasauskiene suvaidino vaizdelį iš kūrinio ,,Rimai ir Nerimai“. Aleksandravėlės bibliotekininkė Alma Mekšėnienė skaitė ištrauką iš kūrinio ,,Dėdės ir dėdienės“. Buvusi Obelių vaikų globos namų bibliotekininkė Virginija Kemeklienė ir Obelių gimnazijos bibliotekininkė Rasa Kurmienė – ištrauką iš ,,Pragiedrulių“. Pakriaunių bibliotekininkė Onytė Krivilevičienė skaitė kūrinį ,,Napalys darbus dirba“. Perskaičiusi apie pavasarinius žolynėlius visus apdalino pavasarinėmis pačios sukurtomis puokštelėmis.
Bibliotekoje veikė ne tik paroda, skirta Vaižgantui, bet ir fotografijų paroda ,,100 sustabdytų akimirkų“. Fotografijose užfiksuoti pastatai, regėję kelis šimtmečius. Pagautos neįtikėtinos gamtos spalvos. Vienoje iš nuotraukų puikuojasi Obelių malūnas, kurio nuotrauka buvo rodoma ir per televiziją, ją matėme ,,Gimtojo Rokiškio“ puslapyje. Apie savo hobį kalbėjo fotografijų autorė, bibliotekininkė Virginija Krasauskienė. Susirinkusius sveikino Obelių seniūno pavaduotoja Aldona Žėkienė.
Geras jausmas, kai pajunti, kaip skamba kalba. Šventinę nuotaiką įžiebė mišrus vokalinis ansamblis ,,Raminta“, vadovaujamas Zitos Skvarnavičienės. Skambėjo praėjusio šimtmečio muzika, pamėgtos ir laiko išbandytos melodijos, kurias kartu dainavo visi susirinkusieji. Atminimui visiems dovanoti rankų darbo knygų skirtukai, kviečiantys tapti bibliotekos skaitytojais, kurie dar joje neskaito.
Dėkojame Edgarui Petrauskui už pagalbą ir renginį rėmusiai parduotuvei ,,Aibė“.

Obelių miesto vyresn. bibliotekininkė Gražina Deksnienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *