Press "Enter" to skip to content

Obelių gimnazijoje – seminaras „Nauji žvilgsniai į karą po karo”

Taip vadinosi rugsėjo 14 dieną Obelių gimnazijoje vykęs mokslinis metodinis seminaras rajono mokytojams ir vyresniųjų klasių moksleiviams, kurie domisi Lietuvos istorija. Renginyje mokslininko žvilgsniu pažvelgta į Lietuvos partizaninio judėjimo įvykius, pristatomi Balio Vaičėno dienoraščiai.

Man ir mano bendraamžiams labai pasisekė, nes galėjome išgirsti visoje Lietuvoje garsių žmonių pasakojimus apie mūsų krašto istoriją ne iš vadovėlių, o gyvai. Ją atskleidė Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys Klaudijus Driskius, Vilniaus universiteto profesorius Paulius Subačius, doktorantas Dainius Noreika ir Obelių laisvės kovų muziejaus vadovas Andrius Dručkus. K. Driskius teigė, jog fotografija yra svarbesnis istorijos šaltinis nei dienoraščiai ar užrašai, nes nuotrauka fiksuoja tikrą tiesą, kur detalės yra iškalbingesnės už faktus. Išgirstą informaciją galėsime pritaikyti valstybiniuose istorijos ir lietuvių kalbos egzaminuose.

Mane labiausiai sužavėjo jauno mokslininko Dainiaus Noreikos pranešimas apie pasipriešinimo kovas mūsų apylinkėse. Paneigdamas mitus apie partizanų judėjimą jis atskleidė mūsų krašto rezistencijos vadų Balio Vaičėno, Juozo Streikaus, Tomo Sabaliausko ir kitų kovos ir aukos prasmę. Ypač originaliai „Partizano sąsiuvinius” pristatė profesorius P. Subačius. Jis redaguodamas knygą surado ypatingą šifrų sistemą, apie kurią pasakojo ne tik mums, bet ir Amerikos kalbininkams. Prieš mane atsivėrė tikras pokario patrioto paveikslas. Balys Vaičėnas, kaip ir daugelis partizanų, išsižadėjęs asmeninės laimės, paaukojo savo gyvenimą tėvynei. Jo dienoraščiai unikalūs dėl nuolat keičiamų, nesistemiškų šifrų yra vertinami visame pasaulyje. Ne veltui ši knyga 2014 metais tapo Patriotų premijos laureate. Autentiškais įspūdžiais apie ,,Lokio“ rinktinę dalinosi ir Balio Vaičėno patikėtinis, Rokiškio krašto garbės pilietis Andrius Dručkus. Jo dėka buvo išsaugotas partizanų vado archyvas.

Seminaro pabaigoje vyko diskusija dėl B. Vaičėno atminimo įamžinimo. Iškelta idėja, kad Obelių gimnazija siektų būti pavadinta šiuo vardu. Ar tai įvyks? Klausimas lieka retorinis.

Orinta Senkevičiūtė

Obelių gimnazijos abiturientė, Moksleivių asamblėjos vadovė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *