Press "Enter" to skip to content

Obeliečiai lauks ant tvoros giedančio gaidžio…

Sklaidau „Versmės“ leidyklos monografijas. Jos alsuoja lietuvių tautos senove, istorija, tradicine kultūra. Neišmatuojami kultūros lobiai sukaupti leidinyje „Obeliai. Kriaunos“. Praeities istorinių asmenybių, įžymybių kilnūs darbai neprarado aktualumo ir šiandien. Dažnai prisimename iš šio krašto kilusį vargonininką, chorvedį, knygnešį Juozą Zauką, žymų Lietuvos dainininką Kiprą Petrauską, profesorių, universiteto rektorių Mykolą Romerį, partizaną Balį Vaičėną-Pavasarį ir daugelį kitų…
Obeliuose organizuojama daug prasmingų renginių. Jie turi savitą atspalvį, būdingą šiam kraštui. Čia dirba kūrybingi ir kupini naujų idėjų žmonės.
Šio krašto kultūriniame gyvenime daug prasmingų atspalvių, kaip ir rudenėjančios gamtos peizaže. Jau savo išdaigas mums rodo šalnos, po kojomis purią antklodę kloja rūkas… Kai vakaro šaltukas glosto skruostus, norisi šmurkštelėti į bibliotekos ar muziejaus erdves ir įsirausti į kraštotyros archyvus, sklaidyti aplankus, istorines knygas… Šiuose šaltiniuose norisi surasti pavardes tų žmonių, kurie kruopščiai ir atsakingai kaupė medžiagą apie šį kraštą. Mintyse piešiu šių žmonių paveikslus. Jie dažniausiai tylūs ir kantrūs, kuklūs ir ne visuomet įvertinti… Įvertinimo jiems ir nereikia, nes jie dirba ne dėl garbės. Jie turi didelį ir kilnų tikslą, kurio jokie santvarkų vėjai ir kaitos negali įveikti.
Su šiais žmonėmis norisi atvirai ir draugiškai pakalbėti, gurkšnojant Obelių krašto žolelių arbatą arba senojo ąžuolo gilučių kavą. Šie žmonės dideli savo dvasiniu pasauliu. Jų yra kiekviename rajono kampelyje. Jie visą savo energiją, idėjas išdalina kitiems, užmiršdami save.
Jau svyra raudoniu pasipuošusios šermukšnių kasos… Ruošiasi obeliečiai prasmingam renginiui. Jie prisimins įžymųjį dainininką Kiprą Petrauską, o ir operos dainininko Virgilijaus Noreikos viešnagė – neeilinis kultūros reiškinys. Norisi, kad ir oras būtų palankus. Klausysimės orų prognozių žinovės Audronės Galvonaitės komentarų, o geriausia pasklaidyti monografijos „Obeliai. Kriaunos“ puslapius. Atkreipkite dėmesį į Viktoro Dagio straipsnį „Liaudies meteorologija“. Šio krašto oro stebėjimus užrašė Gražina Dagytė. Obeliečiai teigia: „Jeigu gaidys užlipęs ant tvoros gieda, tai bus giedra“. Tuo ir norisi tikėti…

Reda Kiselytė, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkė

Rimvydo Pupelio nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *