Press "Enter" to skip to content

Muziejuje vyko Kiprui Petrauskui skirtas renginys

Obeliai pirmieji Lietuvoje pradėjo vieno garsiausių Lietuvos tenorų, Lietuvos operos pradininko Kipro Petrausko 130-ųjų gimimo metinių minėjimą.

Renginį pradėjęs Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokyklos Fleitų orkestro vadovas Marius Pupkovas grojo net trimis fleitomis: didžiąja, bosine ir kontrabosine. Pastaroji, beveik žmogaus ūgio, yra vienintelė Baltijos valstybėse.

Rokiškio krašto muziejaus istorikė Onutė Mackevičienė įdomiai ir temperamentingai pasakojo apie tuometinį obeliečių kultūrinį pranašumą prieš rokiškėnus, Juozo Keliuočio bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė skaitė rimtus ir linksmus prisiminimus apie įžymųjį solistą, Rudolfo Lymano muzikos mokyklos mokytoja Zita Kielienė apžvelgė maestro vaidmenis ir muzikinius gebėjimus, prisiminimais apie gražius darbo metus buvusioje Kipro Petrausko vidurinėje mokykloje dalinosi Obelių gimnazijos mokytoja lituanistė Eleonora Šilinienė. Pranešimų tekstus paskelbsime vėliau.

Kipro Petrausko laiškus žmonai Elenai, jam rašytus gerbėjų laiškus Peterburge Kauno miesto muziejaus skyriaus Kipro ir Miko Petrauskų lietuvių muzikos muziejaus darbuotojos Vida Bingelienė ir Aušra Strazdaitė-Ziberkienė yra įrašiusios Lietuvos radijo Klasikos programoje, keli iš jų buvo publikuoti žurnale „Bravissimo“. Dalį šių įdomių, šmaikščių tekstų išgirdo ir renginio dalyviai.

Tą popietę skambėjo talentingojo solisto Kipro Petrausko įdainuotos operų arijos ir liaudies dainos, muziejuje veikia šiai išskirtinei asmenybei skirta paroda, parengta iš Kauno miesto muziejaus archyvo. Paroda, renginiu ir informacine sklaida nuoširdžiai rūpinosi istorikas Valius Kazlauskas.

Visus sveikino meras Antanas Vagonis ir Seimo narys Vytautas Saulis, renginį vedė Donatas Smalinskas.

Donato Smalinsko ir Rimvydo Pupelio nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *