Press "Enter" to skip to content

Ar turite asmenlazdę, žiaumukę, mautą ir plokštuolį?

Gegužės 19 d. 12 val. Obelių miesto bibliotekoje organizuojama kalbos įdomybių popietė. Jūsų laukia smagus ir netradicinis susitikimas su Obelių krašto garbės piliečiu Donatu Smalinsku.

Ar kada susimąstėme, be ko negalime apsieiti kasdien? Ar prisimenate, kada visą dieną pratylėjote? Ar žinote, kad 873 milijonai kalbančiųjų savo gimtąja kalba yra Kinijoje, kad maždaug 20 kalbų kalba tik po vieną žmogų? Ar žinote, kuri kalba turi tik 340 žodžių? Ar žinote, kad Viktoro Hugo romane „Vargdieniai“ yra sakinys, kurį sudaro net 823 žodžiai?
Susitikime sužinosite kiekvienas savo vardo kilmę ir reikšmę. Nustebsite išgirdę, kad Akmuo, Šveicarija, Augalai, Kaniava, Darius, Gediminas, Naujiena, Dugnai, Puskelniai yra kaimų pavadinimai, Dunojus, Pravalas yra ežerų, Uola, Audra, Jūra yra upių pavadinimai.
Jono Jablonskio laikais inteligentą buvo siūloma vadinti apšviestūnu, astronomiją – dangutyra, masažą – laitymu, formulę – lytele, klimatą – orove, simbolį – reikšlu, termometrą – šilčiarodžiu ir kt. „Ūsuota spurga”, „Sekite baltą triušį” ir „Sferinis arklys vakuume” yra ne šiaip žodžių junginiai, o Lietuvos įmonių pavadinimai.

Savo poeziją skaitys keturių knygų autorius Antanas Žilinskas, koncertuos įvairių konkursų dalyvis ir laimėtojas ansamblis „Obuoliukai“ (vadovė Daiva Kundelienė). Priešmokyklinio ugdymo grupė „Drugeliai“ seks pasakas be galo, sakys patarles, priežodžius, linksmus pajuokavimus, lietuviškus paerzinimus, veiks Obelių vaikų lopšelio-darželio grupės „Boružėlės“ piešinių ir darbelių paroda.

Po renginio kviesime gerti arbatos ir skanauti UAB „Darola“ saldumynų.

Ateikite, atvažiuokite, pasidžiaukime! Laukiame Jūsų!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *