Press "Enter" to skip to content

Jubiliejinės „Obelinės” aidai

Obelių gimnazija miesto šventei dovanojo floristinį kilimą. Prie jo kūrimo prisidėjo visa bendruomenė: mokiniai, tėvai, mokytojai, darbuotojai. Idėjos autorė mokytoja Jolanta Kareniauskienė, kuriai talkino gimnazijos abiturientai. Priemonių ieškojo visa gimnazija: kas po maišelį, kas po visą maišą obuolių nuo pat ankstyvo ryto gabeno, kas tuo tikslu keliavo į mišką ir rinko kankorėžius, šermukšnius. Vyresniųjų klasių mokiniai surinktas priemones gabeno prie malūno. Prie reklaminio stendo atsiradę ornamentai pagyvino ir papildė kalno papėdę ir džiugino šventės dalyvius. Už šį gražų reginį, kuris dar šeštadienio vakare ir švietė, ačiū Irenai Kulienei, Danguolei Stanulevičienei, Janinai Skvarnavičienei, Vladai Polonskienei, Vilmai Jusiutei, Dianai Streikuvienei, Gertrūdai Tavorienei, Janinai Norkūnienei na ir Zitai Skvarnavičienei.

Pirmą „Obelinės“ vakarą mokantys šokti ir norintys išmokti poromis ir po vieną skubėjo į Obelių gimnaziją, kur vyko šokių vakaras-konkursas „Išmok ir šok“. Jis renginių maratone dar visai naujas, skaičiuoja tik trečius metus. Šiemet jis iš kitų išsiskyrė tuo, kad susirinkusieji tobulino ne tik valso žingsnelius, bet mokėsi ir Lotynų Amerikos šokių čiačiačia, bačiata. Šokių mokytojai Aušra Skruodienė ir Matas Žinka kantriai mokė atlikti šių šokių žingsnelius. Trumpų pertraukėlių metu dalyviai ilsėjosi, kaupė energiją naujai pamokai klausydamiesi Obelių gimnazijos neformaliojo skyriaus mokytojos Daivos Kundelienės mokinių Tado Muraškos, Eglės Kišūnaitės, Silvijos Lažauskaitės atliekamų dainų. Vakaro kulminacija – ritmingas ir karštas šokis rumba, kurį atliko šokių mokytojai, ir diplomų, rėmėjų dovanų įteikimas.

Miesto bibliotekininkės Gražina Deksnienė ir Dovilė Šimėnaitė parengė jubiliejinei šventei skirtą informacinį-vaizdinį „namelį”, kuriame atsispindi buvusių renginių, kuriuose dalyvavo biblioteka, akimirkos. Namelio langinėse buvo parašytas miesto himnas (žodžiai Sauliaus Stanišausko, muzika Zenono Žėko). Vienoje iš namelio langinių puikavosi „Širdies giesmė gimtinei“, kuriai žodžius ir muziką parašė Pranciškus Algirdas Svarnavičius.

Žvejams sekėsi. Net dangus buvo palankus: krapnojo grybų lietus, toks neįkyrus ir, ko gero, žuvų mėgstamiausias, nes jos kibo didelės ir mažos geriau negu pernai. Burtus ištraukus, žvejai užmetė meškeres. Pirma žuvis suspurdėjo aistringo obeliečio Antano Žukausko, pernai tapusio vienu iš prizininkų, rankose. Jei ne šventos Mišios, kuriose Antanėlis turi patarnauti klebonui, gal būtų tapęs ir vienu iš šių metų prizininkų. Jam teko išeiti anksčiau negu baigėsi žvejojimo laikas, todėl į prizininkų gretas nepateko, nors žuvies jo tinklelyje buvo nemažai. O iš 11 dalyvavusių žvejų mėgėjų geriausiai sekėsi svečiams. Pirmas tris vietas pagal sugautos žuvies bendrą svorį pasidalino panevėžiečiai Rokas Kumža, Rimantas Pocius, savo miesto šventę iškeitę į „Obelinę“, ir vilnietis Saulius Peciulevičius, kuris pagavo ir pačią didžiausią žuvį – pustrečio kilogramo karpį.
Obeliai ežerų ir Kriaunos upės apsupti, todėl nenuostabu, kad žvejoja ir moterys. Šioje šventėje joms teko nusileisti vyrams, tačiau vis tiek sugautos mažiausios žuvies (vos 8 centimetrų ešeriuko) titulas atiteko Stasei Abarienei ir jauniausios užkietėjusios žvejės – Jolantai Balaišytei. Vyrams teko pasitenkinti tik vyriausio žvejo titulu, kuris atiteko Juozui Sinevičiui.
Kol komisija išsijuosusi svėrė, matavo sugautą žuvį, visus žvejus,jų palaikymo komandas ir šiaip „žioplius“ (žiopsančių ir patarinėjančių žvejams visada būna) vaišino skania žuviene Jolė ir Evaldas Pūgžliai – net virėjai turėjo šventėje ryšį su žuvimi (žuviška pavarde). Vienas iš žvejų irgi buvo Pūgžlys.

Lopšelio-darželio bendruomenė dalyvavo dviejuose renginiuose. Priešmokyklinio ugdymo pedagogė Jolanta Kulienė kartu su Obelių gimnazijos gimnazistais prekiavo lopšelio-darželio vaikų ir pedagogų sukurtais darbais (paveikslais, suvenyrais, mezginiais ir nėriniais). Obuolinių gardumynų pristatymui įvairius pyragus ir kitus gardumynus su obuoliais kepė vaikų mamos Sandra Pugžlienė, Lina Jermalajeva, Rimantė Petkūnaitė, Ala Nikitina ir darželio pedagogės Kristina Jesinevičienė, Jolanta Garunkštienė, obuolių sulčių atnešė Regina Mekuškienė, obuolienę virė Violeta Puluikienė. Įsirengti vietą padėjo Saulius Rožė ir Algis Stašys. Įsimintiniausia buvo žmonių nuostaba gardumynų gausa, jų papuošimu ir….širšių būriu ant kepinių. Žmonės mielai vaišinosi visais siūlomais kepiniais ir sultimis, dovanojo šypsenas ir padėkas bei gerą nuotaiką, gyrė šeimininkių išmonę.
Konkursas „Idėjų fabrikas“ vyko muziejuje. Obeliečiai (ir ne tik) pristatė savo mintis ir vizijas, kokius norėtų matyti Obelius ateityje, nurodė, kaip tai pasiekti. Organizavo Vytautas Butėnas, Dovydas Kairys, Audrius Urbonas, prisidėjo Nerijus Širvys, Donatas Smalinskas. Buvo pristatyta Simonos Kančytės vizija, vyko diskusija su Obelių seniūnu ir bendruomenės pirminiku. Muziejaus vadovas Valius Kazlauskas pasiūlė išnaudoti Obelių naudai „Apple“ vardą. Kraštietis režisierius Nerijus Širvys pasiūlė, kad gerai būtų Obeliuose nufilmuoti filmą, ar serialą, kad miesto valdžia būtų atvira tokiems pasiūlymams. Organizatoriai norėtų renginiui skirti daugiau laiko, jį rengti mokykloje. Dalyviai vietoje kurtų ir pristatytų idėjas, pasitelktų mentorius. Dalyvaut gali ne tik jaunimas, bet vis, kas turi minčių ir svajonių.
Šventės atidarymas vyko miesto parke. Obelius sveikino Rokiškio rajono meras Antanas Vagonis, Obelių seniūnas Eugenijus Narkūnas, kiti svečiai. Septinti metai iš eilės tęsiama tradicija – renkamas Obelių krašto garbės pilietis. Šiemet juo tapo dailininkas Rimvydas Pupelis. Po apdovanojimo ceremonijos prasidėjo šventinis koncertas, pasirodė rytietiškų šokių grupė „Ya Elbi“, dainavimo stovyklos merginos, Radži, grupės „Pinup Girls“, „Dar, „Nemuno krantai“, Svajoklis, Audrius Janonis, svečias iš Latvijos Lauris Reinikis. „Obelinę“ vainikavo grupė „Samai“ su degančiais kardais ir šventiniai fejerverkai, skambant Obelių himnui. Norintys pašėlti galėjo linksmintis diskotekoje kartu su „Radistais“.

Sekmadienio rytas Obeliuose buvo labai tylus ir ramus po naktinio šurmulio miesto estradoje. Nors nuo 7 val. jau rinkosi namudininkai prekeiviai į miesto turgelį, dėliojosi savo prekes. Nuo 8 val. budino lengva muzika, o jau 9 val. su savo šauniom dainom ir muzika turgelyje koncertą pradėjo kapela „Malūnas“ (vadovas Zenonas Žekas). Žmonių srautas tuoj pagausėjo, prie koncertuotojų atsirado ir šokančių,
Paplūdimio tinklinio varžybose dvejose lygose dalyvavo iš viso 14 komandų iš Obelių, Rokiškio, Vilniaus, Ignalinos, Panevėžio ir Jūžintų. Po įnirtingų 7 valandas trukusių kovų 1 lygoje nugalėtojais tapo komanda „Obeliniai“ (Tadas Stakėnas ir Aurimas Laužadis), antrą vietą iškovojo komanda „Rokiškis“ (Audrius Dilys ir Tomas Baltrukėnas), trečiąją vietą – komanda „Ignalina“ (Aurimas Juršėnas ir Justinas Veleckas). Antroje lygoje nepatyrę nei vieno pralaimėjimo iškovojo nuolatiniai Obelinių šventės dalyvė vilniečių komanda „Duetas“ (Goda Milinavičiūtė ir Egidijus Urbonas) finale įveikę antrą vietą iškovojusią rokiškėnų komandą „Pirmas dublis“ (Jurgita Jasinevičiūtė ir Nerijus Laužadis), o trečiąją vietą laimėjo Rokiškio „Pirmokai“ (Modestas Baltrūnas ir Tomas Pauliukas). Tinklininkai dėkoja žvejams ir žvejų varžybų organizatoriams už skanią žuvienę, šventės organizatoriams – už gerus prizus, Ramūnui Černiauskui – už puikiai paruoštas varžyboms sąlygas.
Naktinis krepšinis 3×3 Obelinėje – tai ilgametė tradicija. Šiais metais pirmą kartą vyko net 4 grupėse. Vyrų turnyre susikovė 7 komandos. Finale po pratęsimo nugalėjo komanda RAGUVA (Raguva) PAULIUKUS iš Rokiškio. Treti liko LKKA iš Obelių. Moterų turnyre nugalėtoja tapo komanda KUPIŠKIS įveikusi MIKS komandą iš Rokiškio r. Šeimų turnyre KVEDARAVIČIAI iš Kazliškio atkaklioje kovoje nugalėjo komandą OBELIAI S (Seibučiai) iš Obelių. Senjorų turnyre stipresnė buvo kraštiečių komanda LESTO už obeliečių ĄŽUOLIJĄ.

Naktinio smiginio turnyre šįkart dalyvavo tik 23 dalyviai. Iš moterų nugalėjo obelietė Jolanta Balaišytė. Vyrų grupėje nugalėtoju tapo Andrius Timofejevas iš Rokiškio įveikęs Šarūną Kulį iš Obelių. Turnyrą vedė kraštietis, gyvenantis Vilniuje, smiginio klubo „Apuokas“ prezidentas Mindaugas Jasinskas.
Pirmą kartą suorganizuotame petankės turnyre dalyvavo 8 komandos. Su žaidimo taisyklėmis supažindino ir turnyrą organizavo Rokiškio sporto klubo „Olimpija“ prezidentas Vidmantas Pilibaitis ir klubo narys Jonas Aleksiejus. Nugalėtojais tapo komanda „Henrikas ir Jonas“, antri –„Agurkai“, trečios –„Alina ir Lina“. Vaikščiojimo kojokais šiemet vyko tik pabandymai.
Po Švč. Mergelės Marijos gimimo atlaidų Obelių bažnyčioje šventė persikėlė į Obelių laisvės kovų istorijos muziejaus kiemą. Čia svečius pasitiko vaišingieji bendruomenių kiemeliai. Ir vaikams, ir vyresniems labai patiko Bajorų lėlių teatras ČYZ. Visus džiugino nauja tradicija tapsiantis rajoninis duetų ir tercetų konkursas „Skambėk, Obelija“, jame dalyvavo Žiobiškio, Kavoliškio, Juodupės, Aleksandravėlės, Obelių, Kriaunų saviveiklininkai. Na, o visus atvykusius sužavėjo nuostabusis tikros muzikos fabrikėlis „Nešpėtni bernai“. Linksmybės čia tęsėsi iki pavakario. Skambant muzikai vyko tradiciniai obuolių pyrago ir obuolių gėrimo konkursai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *