Press "Enter" to skip to content

Obelių kultūros centre prisiminsime Sausio 13-ąją

1991 metų sausį obeliečiai važiavo į Vilnių ginti Parlamento ir mūsų Laisvės. 

   Ypatingas vaidmuo tą naktį teko Rokiškio krašto žmonėms. Apie 800 kraštiečių organizuota kolona iš įvairių rajono vietovių Sausio 13-osios išvakarėse vyko į Vilnių, stovėjo prie televizijos bokšto, saugojo Parlamentą prisidėdami prie Nepriklausomybės išsaugojimo. Tomis dienomis prie valstybinių objektų Vilniuje budėjo ir 33 Rokiškio pasienio užkardos pareigūnai. Jie tą naktį nesitraukė iš netoli Obelių esančio pasienio posto. Rokiškyje veikė bene vienintelis Lietuvoje sąjūdiečių ir rajono valdžios atstovų įsteigtas gynybos štabas, vykdęs ne tik stebėjimo ar budėjimo Rokiškio mieste ir rajone funkcijas.  Štabo vadovai  organizavo rokiškėnų  kelionę į Vilnių.

    2012 m. organizuojant renginį Obeliuose  „Mes vykome ginti laisvės“ bendrauta su obeliečiais, gynusiais Parlamentą, užrašyti jų prisiminimai. 

   Svarbu, kad obeliečai ne tik gausiai dalyvavo Sausio 13-osios įvykiuose, bet ir išsaugojo laisvės gynėjų sąrašą, kuriame užrašytos 55 pavardės,  fotografavo tuometinį Vilnių,  Sausio 13-osios naktį  rašė eiles.

Sausio 13 d. 15 val. renginys Laisvės gynėjų dienai vyks „Žaliojoje”. Kviečiame visus dalyvauti.

zvakzvakunnamed

 

Obeliečių Aldonos ir Algirdo Skvarnavičių prisiminimai 

1991 metų sausį telefonas namuose netylėjo. Pažįstami mums skambindavo, mes skambindavome į Rokiškio Sąjūdžio būstinę. Bendravome su Sąjūdžio aktyvistais, todėl žinojome apie padėtį Vilniuje, kilusius neramumus, provokacijas prie parlamento. Kad rokiškėnams reikia vykti į Vilnių  pranešė per radiją. Obeliuose organizavome grupę bendraminčių. Buvo sutarta, kad važiuosime Obelių internato autobusu, tačiau sausio vienuoliktosios vakare buvo pranešta, kad autobuso nebus. Nuotaika buvo prasta, susisiekėme su Rokiškio Sąjūdžio vadovais ir mums buvo paskirtas autobusas, kuris į Obelius turėjo atvykti iš Žiobiškio, tačiau važiavo ir autobusas PAZ iš Obelių internato, kuris buvo suremontuotas. Visi susėdome į saviškį autobusą. Jis atvažiavo prie mūsų namų, jau sėdėjo internato auklėtiniai ir pedagogai. Jį vairavo Pupelis. Privažiavęs prie Obelių seniūnijos autobusas buvo pilnas obeliečių. Kai kurie tarpuose tarp sėdimų vietų pasistatė atsineštas kėdes. Kitas atvykęs autobusas į Rokiškį išvažiavo nepilnas. Į jį lipo keleiviai Rokiškyje. Iš Obelių link Rokiškio pajudėjome apie pietus. Obeliečių grupės vadovas buvo sąjūdietis pedagogas Antanas Žilinskas. Rokiškyje jungėmės į bendrą autobusų koloną. Vykstančių į Vilnių obeliečių nuotaika buvo pakili, dainavome, garsiai aptarinėjome įvykius Vilniuje. Sostinę pasiekėme sutemus. Obeliečius Vilniuje kartu su rokiškėnais nukreipė prie parlamento. Saugojome parlamento dalį nuo Neries upės pusės. Mūsų autobusas buvo pastatytas iš autobusų sudarytoje barikadoje, kuri juosė Seimo rūmus. Budėdami prie parlamento dainavome, aplinkui vaikščiojo gausybė žmonių. Galvoju dabar, kad tarp jų buvo ir provokatorių. Įsiminė keleto jų raginimas glaustis prie parlamento sienos, priešingai nei Aukščiausiosios Tarybos pirmininko Vytauto Landsbergio raginimas pavojaus atveju pasitraukti nuo sienos ir likti tik stebėtojais. Matėme ir įtartinus vyriškius, apsirengusius ilgais lietpalčiais. Tada maniau, kad jie taip gali slėpti ginklus. Nuotaika pasikeitė išvydus tankų koloną, judančią link televizijos bokšto. Pasigirdo šūvių ir sprogimų garsai. Buvo baisu, tačiau nesitraukėme. Stebėjomės žmonių ryžtu ir neapsakomu jausmu iškilus pavojaus grėsmei. Tokio bendrumo ir ryžto jausmo neteko daugiau patirti. Sustiprino ir dvasininko palaiminimas. Jis paliko gilų įspūdį.

Stovėdami bendravome su aplinkiniais, sužinojome apie aukas, tarp kurių buvo ir rokiškėnas. Girdėjosi ir greitosios pagalbos automobilių sirenos tai vienoje, tai kitoje miesto dalyje. Mūsų grupei, buvusiai prie parlamento, vadovavo Antanas Žilinskas. Taip išaušo rytas. Sovietinių karinių automobilių kolona grįžo tuo pačiu keliu, prariedėdama pro tunelį virš parlamento. Vėl patyrėme emocijų bangą.

Iš Vilniaus išvykome sausio tryliktosios pavakare. Namo važiavome pavargę, prislėgti įspūdžių, tačiau suprasdami, kad pavyko išsaugoti Nepriklausomybę. Jau mirusi Regina Makuškienė ir Stanislova Kėvelienė Vilniuje davė kraujo. Sugrįžusios prie parlamento jos nerado mūsų autobuso, kuris buvo išvažiavęs iš sudarytos automobilių barikadų grupės ir ruošėsi kelionei  į namus. Vairuotojas skubėjo, mes suradome jas ir kartu grįžome namo.

Sugrįžus į namus įsiminė Obelių miestelyje ant namų iškabintos vėliavos, perrištos juodais kaspinais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *