Press "Enter" to skip to content

Ką pagamino „Idėjų fabrikas“ šiemet?

Rugsėjo 7 dieną, dar prieš prasidedant „Obelinės“ renginiams, Obelių gimnazijoje, naujai atidarytoje salėje (kur kažkada buvo darbų kabinetas), įvyko jau antrasis „Idėjų fabrikas“. Šįkart, nors iš pradžių planuota kitaip, nuspręsta daryti diskusiją apie miesto dabartį bei ateitį.

Kad visi gautų diskusijai įkvėpimo, buvo pakviestas svečias Šarūnas Savickas. Jis pats būdamas vilnietis šiuo metu persikėlė gyventi į Švenčionėlius, ten kuria bendruomenę „Miško uostas“, priviliodamas žmones ne tik iš didmiesčių, bet ir įtraukdamas vietinius. Prieš keletą metų Antalieptėje su draugais sugebėjo įsukti socialinių verslų stovyklą, BiZzZ kuri vyksta iki dabar, taip atgaivindamas ir patį miestelį.

Renginio moderatoriai buvo Vytautas Butėnas ir Jurgita Polonskaitė-Ignotienė.

Pasaulio matęs (bent kartą jį apkeliavęs) svečias papasakojo, kokie yra privalumai gyventi provincijoje. Jurgita, netikėtai ėmusi palaikyti pokalbį ir diskusiją, pateikė poziciją iš priešingos pusės. Ir tai, kas miestiečiui atrodo privalumai, provincijos jaunuoliui kaip tik – trūkumai. Ir atvirkščiai. Šarūnas papasakojo, kaip į Antalieptę pavyko pritraukti socialinius inovatorius.

Po pokalbio, kaip ir buvo galima tikėtis, jaunuoliai nedrįso klausti ar siūlyti savo idėjų. Jurgitos iniciatyva visi pasiskirstė į tris būrelius, kad galėtų drąsiau su vienu iš renginio veidų pasikalbėti apie tai, ko jiems reikėtų, kad gyventi Obeliuose būtų gera. Dvi komandos koncentravosi į idėjų generavimą, viena klausė pasiūlymų ir patarimų, kaip ir ką reikėtų daryti, kad pavyktų pasiekti rezultatų.

Po keleto minučių svečias, iškėlęs popieriaus lapą su prirašytomis idėjomis, paprašė Obelių seniūno telefono. Jį gavo, ir tuoj pat paskambino. Įjungė garsiakalbį, pranešė, kad jo klauso krūva žmonių, ir vardindamas idėjas išklausinėjo, ką įmanoma padaryti, o ko – ne. Taip parodydamas jaunimui, kad jei kažko nori, tiesiog imi ir darai.

Apibendrinus visų komandų pokalbių rezultatus, išaiškėjo, kad moksleiviai tam, kad jiems būtų geriau gyventi Obeliuose, labiausiai nori tokių dalykų:

  • SPORTAS. Atviros erdvės sportui su krepšinio aikštele, lauko treniruokliais, bėgimo takeliais su specialia danga, dar kuo nors, kas tilptų (buvo išreikštas noras turėti „skatepark“). Yra siūlymas tam išnaudoti plotą, kur buvo Šaulių namai. Kita vieta – plotas prie upės (greičiausiai turėta omenyje „plentovkę“). Netgi buvo kreiptasi į seniūniją, gautas atsakymas, kad įmanoma, bet reikia iniciatyvos. Mes, organizatoriai, nutarėme, kad šitą reikalą galima judinti rimčiau, ir pasistengus netgi miestelio jubiliejui (kitais metais) galima būtų turėti sporto zoną, kur per „Obelinę“ galima bus žaisti naktinį krepšinį.
  • KULTŪRA. Jaunimas nori susitikimų su įdomiais žmonėmis. Mokykla jau dalyvauja projekte „Padrąsinti. Įkvėpti. Palaikyti“, ir rugsėjo 25 d. pas juo atvyksta Liudas Dapkus. Tačiau to mažai. Reikia daugiau, dažniau, įvairiau. Aktoriai (pvz. Giedrius Savickas), komikai (pvz. Olegas Šurajevas, Paulius Ambrazevičius), sportininkai (pvz. Šarūnas Jasikevičius), verslininkai. Jie galėtų papasakoti, įkvėpti daryti dalykus. Tačiau niekas net nebando jų kviestis. Nutarėme, kad mes galime klausinėti savo pažįstamų, paieškoti, kas galėtų atvykti, kiek tai kainuotų, ir toliau žiūrėti, ką galima padaryti. Pažintis su pasaulio kultūromis, kalbų mokymasis – taip pat viena iš prioritetinių sričių. Jurgita teigia, kad jau seniai puoselėja svajonę ir brandina mintį, apie išvažiuojamąsias keliones po Lietuvą su (kol kas) Azijos kultūrų pristatymais. Vilniuje tai jau yra išbandyta su skirtingo amžiaus Karalienės Mortos mokyklos mokiniais bei keletu kitų organizuotesnių ir atviresnių mokyklų mokiniais. Galima tai bandyti organizuoti ir Obeliuose.
  • BENDRUOMENĖ. Šiek tiek silpniau, bet buvo išsakyta mintis, kad norėtųsi erdvės ir kitokiai veiklai: nuo filmų žiūrėjimo iki stalo žaidimų ar verslo kūrimo. Buvo pradėti rinktis keliese pas ką nors, o jau kai nebetilps, žiūrėti, ką daryti toliau. Keletas mokinių siūlė filmų žiūrėjimui išnaudoti mokyklos erdves, pamėginti pasikviesti aktorius, režisierius. Kažkas norėtų picerijos/burgerinės. Aišku, tokiam verslui Obeliuose išsilaikyti šansų nėra daug, tačiau galima pagalvoti apie kažkokius atvirus piknikus, kuriuose norintys galėtų pateikti savo patiekalus. Galbūt iš to kas daugiau išsirutulios. Vienas galimų variantų – https://plateculture.com/ principas, kuris panašus į Airbnb, tik pas žmones einama ne permiegoti, o pavalgyti.

Netikėtai kilusi idėja vakare aptariant rezultatus: kitais metais Obelinės metu daryti stalo žaidimų dieną(ar bent jau vakarą). Tarp pažįstamų turime stalo žaidimų entuziastų. Jis idėją palaikė, tačiau pasakė, kad organizuoti rimtą turnyrą yra reikalų. Reikėtų šitą mintį dar geriau išgryninti. Pavyzdžiui, bandyti inicijuoti savo stalo žaidimo kūrimą, organizuoti jo gamybą, jo turnyrą paskui organizuoti. Arba galima organizuoti kažkokio jau žinomo stalo žaidimo vietinį turnyrą, po kurio jau būtų galima dalyvauti ir didesniame. Ir tai neapsiribotų vien moksleiviais.

Keletas nuotraukų iš renginio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *