Press "Enter" to skip to content

Svečiai obeliečius mokė sveikai gyventi

Ne tik obeliečiai, bet ir iš kitų seniūnijos kampelių į Obelių miesto biblioteką rinkosi žmonės pasiklausyti žymaus žolininko, gydytojo Juozo Vasiliausko  ir gydytojos akupunktūrininkės Danguolės Vasiliauskienės. Tai  projekto ,,Stebuklingos žolelės beieškant“ baigiamasis akordas.

Susirinkusiems klausytojams bibliotekininkė Gražina Deksnienė priminė apie vasarą vykdytą projektą, papasakojo, kas buvo atlikta. O padaryta tikrai nemažai. Su vaikais bibliotekininkė Violeta Pupelienė vasarą klaidžiojo po pievas, rinko ir mokėsi pažinti vaistinius augalus. Obelių „Gintarinėje vaistinėje” vaistininkė Rūta Giriūnienė  vaikams pasakojo apie gydomąsias arbatas, vaistažolių rinkimą ir žaliavos paruošimą. Iš džiovintų žolelių bibliotekininkė Violeta kartu su vaikais kūrė atvirukus, kurie kvepia vasara ir vaistažolėmis.

   Žolininkas Juozas Vasiliauskas gausiai susirinkusiems priminė, kokias žoles dar galima šiuo metu rinkti, kaip paruošti jų šaknis, kokioje temperatūroje džiovinti. Daug kalbėjo apie vandens svarbą organizmui. Dar priminė, kad geriausia rinkti ir vartoti tik pas  mus augančius augalus. Išskyrė kelis gydomuosius augalus. Pasak jo, vaistų vaistas yra kiaulpienė. Nepamiršo paminėti ir mums gerai pažįstamos varnalėšos, šlamučio, dilgėlės, žliugės ir kitų augalų. Pasakojo apie dienos režimo svarbą žmogaus gyvenime. Jis kartu su šeimos nariais yra parašęs 13 knygų.

   Gydytoja Danguolė susirinkusius supažindino su žmogaus organizmo būsena – kuris organas kurią valandą yra aktyviausias. Parodė kiekvienam salėje esančiam keletą aktyvių taškų, kuriuos masažuojant galima įveikti slogą, skausmą, nenormalų spaudimą. Parodė ilgaamžiškumo tašką, kaip suteikti pirmąją pagalbą, kol atskubės gydytojas ištikus insultui ar infarktui. Pabrėžė, kad žmogui labai svarbu nepersivalgyti, daugiau valgyti vaisius ir daržoves, mėsą valgyti tik svečiuose, mankštintis, gerti daug vandens. Klausytojai pateikė labai daug klausimų, o nemaža dalis susirinkusiųjų konspektavosi paskaitą.

   Bibliotekos skaitytojams svečiai paliko medžiagos apie aktyvius taškus organizme, žurnalą ,,Šeimos sveikata“ 2014 m. Nr. 22, kur yra straipsnių apie gydytojų šeimą. Bibliotekai dovanojo savo išleistas knygas „Ilgo gyvenimo paslaptys“ ir „Gamtos vaistinė“ su dedikacijomis Obelių skaitytojams.

Teksto autorė Violeta Pupelienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *