Press "Enter" to skip to content

Svečių mintys. Obeliuose ir gulbės mėgsta išskirtinumą…

Visos šventės turi pradžią ir pabaigą… Nurimsta švenčių šurmulys, lieka patirti įspūdžiai. Teko dalyvauti keliuose „Obelinės“ renginiuose. Širdies kamputyje kirba keli pastebėjimai… Jais ir pasidalinsiu.
Džiaugiausi, kad Obelių bibliotekoje buvo organizuotas susitikimas su LRT žaidimo „Auksinis protas“ nugalėtoju Jonu Mikalkėnu. Jis – Lietuvos ateitis. Grožėjausi tais žmonėmis, kurie atėjo pagerbti žaidimo nugalėtojo. Kiti neatėjo… Kiekvienas turime teisę spręsti, kokioje situacijoje kaip pasielgti. Ne visiems rūpi Lietuvos ateitis… Tokia gyvenimo realybė. Žavėjausi gerbiamo Jono mąstymu, drąsa, išmintimi. Bendraudamas su renginio dalyviais Jonas sakė: „Įvairiose situacijose mėgstu elgtis išskirtinai…“ Gal todėl jį ir lydėjo sėkmė? O mūsų valstybė tuo ir graži, kad joje gyvena išskirtiniai žmonės.
Išskirtinių žmonių Obelių krašto žemėje yra ne vienas. Svetainė Obeliai.eu jau gyvuoja antrus metus. Smagu, kad šaunieji administratoriai Vytautas Butėnas ir Donatas Smalinskas garsina savo kraštą, norėdami, kad informacija apie obeliečių kilnius darbus pasklistų po visą pasaulį. Svetainės vienerių metų sukakties paminėjimas visus bendradarbius dar labiau įkvėpė atsakingiau dirbti ir garsinti savo kraštą.
Atviras ir paprastas žodis, visuomet randa kelią į žmogaus širdį. Prieš renginius Obeliuose istorikas Valius Kazlauskas nemažai bendravo su bibliotekininke Gražina Deksniene ir muziejininku Andriumi Dručku. Valius tikslino istorinius faktus, kuriuos pateikė ekskursijos po Obelius dalyviams. Ekskursija po miestelį pasiteisino, buvo įdomi ir turininga. Žaismingai ir nuoširdžiai informacija apie Obelių krašto įžymias vietas dalinosi dailininkas Rimvydas Pupelis, klebonas Laimonas Nedveckas, paminklo Mokytojui fundatorius Jonas Sirvydis, Obelių krašto garbės pilietis Donatas Smalinskas, gimnazijos direktorius Jonas Bulovas, lietuvių kalbos mokytoja Eleonora Šilinienė. Jie garsina Obelių krašto žemę.
Tai tik maža dalelė žmonių, kurie savo nuoširdžiu darbu praskaidrino „Obelinės“ šventę, bet svarbiausia, kad šio krašto žmonių darbai turi išliekamąją vertę.
Į atmintį įstrigo dar vienas šventės akcentas. Prieš „Obelinę“ muziejininkas Valius Kazlauskas istorinius faktus tikslino su šio krašto tautodailininke Irena Zalogaite. Kai šeštadienį šventė buvo įgavusi pagreitį, Valius neužmiršo aplankyti šios moters ir jai padėkoti už suteiktas istorines žinias. Į moterį žvelgė kuklus rožės žiedas, išsakydamas jai pagarbą ir dėmesį.
Vakarėjo… Skambėjo vieno garsiausių Sąjūdžio laikų dainiaus Arvydo Vilčinsko dainos, debesų mėlynėje skendėjo Obelių Šv. Onos bažnyčios bokštai, prie muziejaus, ežere, plaukiojo viena gulbė. Ji nebuvo vieniša, o tik mėgo išskirtinumą, kaip ir Jonas Mikalkėnas, tapęs Obelių krašto legenda.
Rugsėjo vidurys… Skrieja laiko karuselė. Iš mūsų atminties ilgai neišblės šilti šventės prisiminimai. Pasinėrėme į įprastų darbų rutiną.

Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos Romuvos padalinio bibliotekos vedėja Reda Kiselytė

Rimvydo Pupelio nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *