Press "Enter" to skip to content

Atminimo medalis „Tarnaukime Lietuvai“ įteiktas Rimantei Irenai Norvaišienei

Kovo 30 dieną Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalis „Tarnaukime Lietuvai“ buvo įteiktas Rimantei Irenai Norvaišienei. Lietuvos Respublikos Seimo įsteigtas apdovanojimas gerbiamai laureatei skirtas „Už savanorystės sklaidą Lietuvoje“.
Šis apdovanojimas įprasmina ketvirtį amžiaus nuosekliai ir prasmingai vykdomą 1919–1920 Lietuvos savanorių karių kapų Rokiškio rajono bendrijos veiklą, tvarkant žuvusių Lietuvos karių savanorių kapus mūsų rajone ir Latvijos Respublikoje.
Įteikiant šią premiją gausiai susirinkusiai publikai Rimantė Norvaišienė teigė, kad taip buvo įvertintas ne tik jos, bet ir Rokiškio krašto pilietinės bendruomenės veikla. „Dalis mano kartos entuziastų prieš ketvirtį amžiaus pasišventusių ir atlikusių garbingą pareigą, jau ilsisi amžinojo poilsio…Šis apdovanojimas skirtas ir jiems…“
Obeliečiai yra šio svarbaus darbo vykdytojai. Obelių krašto žemėje 1919–1920 m. vyko Lietuvos savanorių karių kovos su bolševikais. Pro Obelius 1920 metų birželio 7 dieną, spaudžiami Nepriklausomos Lietuvos valstybės kariuomenės, pasitraukė paskutiniai bolševikų daliniai Latvijos link. Obelių, Aleksandravėlės, Tumasonių kaimo kapinėse amžinojo poilsio atgulė žuvę už Lietuvos laisvę didžiavyriai.
Obeliečiai pastaraisiais metais aktyviai prisidėjo tvarkant žuvusių karių savanorių kapus,talkininkavo uždengiant marmuro plokštėmis kapavietes Aleksandravėlės kaimo kapinėse, Latvijos Respublikos Subatės, Červonkos, Sventės kaimo kapinėse.
Tapo tradicija kiekvienais metais Vasario 16-ąją obeliečiams dalyvauti renginyje Červonkos kaimo kapinėse ir pagerbti žuvusių Lietuvos karių savanorių atminimą.
Šioje vietoje, prie didingo paminklo, skambant jaunimo dainoms pagerbiami čia palaidoti Lietuvos savanoriai. Taip suteikiama viltis, kad jaunoji obeliečių karta sugebės tęsti kilnią veiklą.

Valius Kazlauskas
Rokiškio krašto muziejaus istorikas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *