Press "Enter" to skip to content

Vyks kūrybinis performansas „Baltijos kelio“ tema Obelių laisvės kovų istorijos muziejuje

Artėja „Baltijos kelio“ dvidešimt septintosios metinės. 1989 metų rugpjūčio 23 dieną Lietuvos, Latvijos, Estijos piliečiai minėdami gėdingąjį Molotovo-Ribentropo paktą išsirikiavo ilgoje, per 600 kilometrų grandinėje nuo Vilniaus iki Talino parodydami pasauliui savo siekį būti nepriklausomi.
Rokiškėnai, aktyvūs šios akcijos dalyviai įamžino šią dieną ir savo stovėjimo vietą „Baltijos kelio“ akcijos metu, pastatydami medinį kryžių.

IMG_3682 (1)

2014 metais medinis kryžius, pakeistas akmeniniu paminklu, dabar iškiliai žymi rokiškėnų stovėjimo vietą 115 klometre, šalia automagistralės Vilnius-Panevėžys.
Buvusių sąjūdiečių, akcijos organizatorių noras kryžių pastatyti Rokiškio krašto muziejinėse erdvėse išsipildė. Renkant istorinę medžiagą, nustatytas kryžių pagaminęs meistras. Jurijus Prokopovas, šiuo metu gyvenantis Sėlynėje, ne tik kruopščiai restauravo šią kraštui brangią relikviją, bet ir sutiko dalyvauti kūrybiniame performanse, įamžinant šio kryžiaus pastatymą Laisvės kovų istorijos muziejaus Obeliuose erdvėse šių metų rugpjūčio 14 dieną 10 valandą.
Šį darbą atliks kūrėjo vaikai, giliai šaknis įleidę savo tėviškėje, o autorius taps šio vyksmo stebėtoju. Šį darbą fiksuos profesionalūs fotografai.
Kviečiame prie šios kūrybinės iniciatyvos prisidėti ne tik obeliečius, bet ir Rokiškio krašto jaunimą, kartu su autoriaus sūnumis pastatyti restauruotą paminklinį kryžių, taip išreiškiant pagarbą savo tėvų kartai bei istorinį solidarumą su ja, 1989 metais rugpjūčio 23 dieną dalyvavusia istorinėje „Baltijos kelio“ akcijoje.

63 (1) (1)

Paminklinio kryžiaus autorius Jurijus Prokopovas (nuo kryžiaus iš dešinės trečias) kartu su bendraminčiais rokiškėnais, „Baltijos kelio“ akcijos dalyviais 1989 metų rugpjūčio 23 dieną. Petro Prascieniaus nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *