Press "Enter" to skip to content

Įžymiajam knygnešiui skiriama popietė „Nešęs šviesą Lietuvai”

Knygnešio, vargonininko, švietėjo, kraštiečio Juozo Zaukos (1862-1943) prasmingas gyvenimas tarsi atspindi XIX a. antrosios pusės bendrystės idėją, kuri tuo metu suvienijo visą Lietuvos šviesuomenę priešintis carinės priespaudos jungui, pasireiškusiam ir lietuviško rašto, lietuviškos knygos ar ištarto lietuviško žodžio draudimu.
Apie Juozą Zauką, dalį savo prasmingo gyvenimo praleidusį Obeliuose, pastaraisiais metais rašė laikraštis „Gimtasis Rokiškis“, Rokiškio krašto kultūros žurnalas „Prie Nemunėlio“. Šią asmenybę menantys eksponatai saugomi Rokiškio krašto muziejuje.
Obelių kapinėse šis šviesuolis atgulė amžinojo poilsio, išlikęs namas, kuriame gyveno kraštietis.
Laisvės kovų isorijos muziejuje kovo 9 dieną 16 valandą vyks renginys „Nešęs šviesą Lietuvai“, skirtas Juozo Zaukos 155-osioms gimimo metinėms, bus aptariamos vertybės, dėl kurių tada savo gyvenimą aukojo ne tik Juozas Zauka, bet ir visa Lietuvos šviesuomenė, pradedant Žemaičių vyskupu Motiejumi Valančiumi, tautos patriarchu Jonu Basanavičiumi ar valstiete motina, kuri iš draudžiamos lietuviškos knygos prie verpimo ratelio mokiusi rašto savo vaikus.
Apie Juozo Zaukos gyvenimą ir veiklą kalbės Obelių miesto bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė Gražina Deksnienė, išgirsime Obelių Šv. Onos parapijos klebono Laimono Nedvecko žodį. Lietuvos Biblijos draugijos direktorė Vilhelmina Kalinauskienė pristatys Biblijos įrišų parodą, o Vilniaus knygrišių gildijos pirmininkas Rimas Supranavičius papasakos knygos įrišimo istoriją. Savo kūrybą skaitys Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus nariai, koncertuos Obelių seniūnijos saviveiklininkai.
Tikimės, kad renginys suteiks galimybę pajausti renginio svečių meilę lietuviškam žodžiui ir knygai.
Kviečiame dalyvauti.

Plačiau:
https://www.grokiskis.lt/kalbame-strazdelio-kalba/juozas-zauka-kiauliaganio-tautos-sviesuolius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *