Press "Enter" to skip to content

Paminėtos knygnešio, švietėjo, visuomenininko, vargonininko Juozo Zaukos 155-osios metinės

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakarėse Obelių krašto bendruomenė paminėjo kraštiečio, knygnešio, švietėjo, aktyvaus visuomenininko vargoninko Juozo Zaukos 155-ąsias gimimo metines. Šio renginio iniciatoriai nuoširdžiai siekė sujungti į vieną visumą bendraminčius, puoselėjančius vertybes, dėl kurių savo gyvenimą carinės priespaudos laikmečiu aukojo ne tik šis švietėjas, bet XIX a. antrosios pusės Lietuvos šviesuomenė. Obelių Šv. Onos parapijos klebonas Laimonas Nedveckas teigė, kad tokie šviesuoliai kaip Juozas Zauka padėjo pamatus Lietuvos valstybės atkūrimui.
Susibūręs didžiulis bendraminčių būrys – muziejininkai, bibliotekininkai, dvasininkai, poetai, Biblijos draugijos nariai, knygrišių gildijos atstovai – renginiui „Nešęs šviesą Lietuvai” suteikė prasmę ir kokybę.
Laisvės kovų istorijos muziejaus erdvėse gausiai susirinkusiems renginio dalyviams Obelių miesto bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė Gražina Deksnienė papasakojo apie knygnešio gyvenimą, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus narės Vida Papaurelienė, Jolanta Juodinytė, Jolanta Augulienė, Irena Varnienė ir Danutė Mažeikienė skaitė savo eiles apie knygą ir Lietuvą, Biblijos draugijos pirmininkė Vilhelmina Kalinauskienė pristatė Biblijos įrišų parodą, o renginio svečius sužavėjo Vilniaus knygrišių gildijos pirmininko Rimo Supranavičiaus pasakojimas apie knygos įrišimo istoriją.
Minėjimo vedėjos Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkės Redos Kiselytės prasmingi žodžiai, perskaitytas Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko Donato Smalinsko sveikinimas Lietuvių kalbos dienoms skirto renginio dalyviams, Obelių saviveiklininkų rankose suskambėję birbynės ir smuiko garsai paliudijo tokio bendravimo tęstinumo poreikį.
Nuoširdžiai dėkojame visiems renginio dalyviams, ypač Obelių gimnazijos pedagogų ir moksleivių bendruomenei.
Biblijos įrišų paroda muziejuje veiks iki gegužės 15 dienos. Kviečiame apsilankyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *