Press "Enter" to skip to content

Obelių krašto garbės piliečių klubas: kiekvieno kraštiečio svajonė veda teigiamų pokyčių link

Per 15-ąją „Obelinę“ prie bendro vėlyvųjų pusryčių stalo sekmadienį susirinko prieš metus suburto Obelių krašto garbės piliečių klubas. Susitikimo metu buvo aptarti klubo nuostatai, įteikti klubo ženklai, Daivos ir Romo Kundelių virtos košės suvenyriniai indeliai, šių metų mugėje pirkti Obelių lopšelio-darželio auklėtinių iš miltų ir druskos lipdyti obuoliukai.
Diskutuota apie tai, kokie darbai jau padaryti Obelių krašto labui, kas dar išlieka taisytina.
Saulėtas ir šiltas rytas krašto garbės piliečius sukvietė į šių metų klubo prezidento R. Kundelio sodą. Simboliškai, tarp obelų įsitaisę svečiai vaišinosi obuolių pyragu, kibinais su sultiniu, varškės sūriu ir kitomis gėrybėmis. O šiek tiek pasistiprinę aptarė tai, dėl ko ir susirinko. Klubo nuostatai skelbia, kad Obelių krašto garbės piliečių (OGP) klubas yra neformali asociacija, kurios pagrindinis tikslas yra rūpintis Obelių miestu ir kraštu, skatinti jo augimą, puoselėti miesto tradicijas ir įprasminti Obelių, kaip obuolių miesto, istoriją bei ženklus. Nariai džiaugėsi jau nuveiktais darbais krašto labui: sutvarkytomis gatvėmis, erdvėmis, kuriose galima leisti laisvą laiką ir pramogauti, aptarė jau praėjusias šių metų „Obelinės“ šventės dienas. Irmantas Kubilius džiaugėsi, kad kiekvienais metais į miesto šventę renkasi vis daugiau žmonių ir būtent tai liudija, kad šventė yra nusisekusi. Klubo nariai bendrai nutarė, kad „Obelinė“ yra unikali šventė, turinti lanksčią renginių programą, todėl tinkanti kiekvieno skoniui ir suburianti labai įvairią auditoriją: „Tokio turiningumo šventės mums galėtų pavydėti labai daug miestų ir miestelių. Kiekvienas šventės programą galėjo prisitaikyti pagal skonį ir pabūti ne triukšmingoje vietoje, o eiti į muziejų ar pameškerioti. Mėgstantys aktyvesnį gyvenimą žaidė tinklinį, dalyvavo krepšinio varžybose. Visko buvo tikrai labai daug“, – apie šventės programą kalbėjo klubo narys Donatas Smalinskas.
Obelių garbės piliečių klubo pusryčių metu buvo aptartas ir Vytauto Butėno organizuotas „Idėjų fabriko“ konkursas, kuriame išgirstos mintys, pamąstymai ir svajonės apie galimus teigiamus pokyčius Obeliuose yra labai svarbios. Anot klubo narių, garsiai kalbant apie dalykus ir nepaliekant jų „stovėti vietoje“, įmanoma kur kas greičiau pasiekti norimų pokyčių. „Idėjų fabriko“ konkursą buvo pasiūlyta įtraukti ir į kitų metų šventės programą, tik pasitelkiant kur kas didesnę auditoriją – pakviesti dalyvauti mokyklas, jaunimą, kadangi savo kraštą kuriame ir tobuliname patys, todėl kiekvieno indėlis (svajonė, idėja, planas) yra labai svarbus ir reikšmingas. Klubo nariai vieningai nutarė, kad vertėtų prisiminti ir iš naujo apgalvoti prieš kelis metus kilusias idėjas, išsikeltus tikslus ir tuo metu atrodžiusias nerealias svajones. Plačiau gilinantis į šią temą buvo prisiminti ir neatlikti darbai, kurių nepavyko įgyvendinti dėl įvairių priežasčių. Daugiausiai diskusijų pusryčių metu sukėlė Obelių ežero užterštumo problema. Klubo narys Alfredas Gaudzė teigė, kad įgyvendinti projekto nepavyko, kadangi užsibrėžtas tikslas nebuvo iki galo suplanuotas – nebuvo aptarta, kas būtų įrengta prie ežero, kad tai taptų kraštiečių traukos objektu. Anot kitų narių, Obeliams trūksta bendros ir tvarkingos nuotekų sistemos, kad ežero išvalymo projektas galėtų būti įgyvendintas, taip pat koją kiša į ežerą patenkantys taršalai iš spirito varyklos. Dėl šios priežasties Obelių ežeras iškrenta iš valymo projektų.
Anot šiemet išrinkto Obelių garbės piliečio Rimvydo Pupelio, išvalius ežerą ir susitvarkius su taršos problema mieste, ženkliai pakiltų nekilnojamojo turto vertė ir prasidėtų kitas gyvenimo etapas, kadangi daugiau žmonių atsikeltų gyventi į Obelius. „Rokiškis yra didžiausias ekonominis centras šiame krašte, bet visi žmonės, kurie nori iš Rokiškio išsikelti, keliasi į Jūžintus, Žiobiškį, į Laibgalius ar Bajorus. Sutvarkytas kelias Rokiškis–Obeliai yra puikus stimulas keltis gyventi naujiems žmonėms, nes susisiekimas tarp miestų puikus“, – apie Obelių plėtros galimybes kalbėjo R. Pupelis.
Tradiciniais tapę Obelių garbės piliečių, dabar susibūrusių į klubą, pusryčiai baigėsi diskusija apie tai, kad „Obelinės“ šventė yra daugiausiai pastangų ir laiko reikalaujantis renginys. Parduodami bilietai į renginį ir tai, kiek bilietų yra nuperkama, parodo renginio organizatorių pastangas ir tai reikalauja visai kito šventės svečių bei dalyvių požiūrio. „Man atrodo, kad „Obelinė“ jau yra ne renginys, o po truputį tai tampa labai dideliu reiškiniu šiame krašte“, – mintimi apie šventės svarbą pasidalino šių metų Obelių garbės piliečių klubo prezidentas R. Kundelis, klubo „vairą“ kitiems metams perdavęs I. Kubiliui.
Viešint svečiams skambėjo Merūno Vitulskio dainos.

Obelietė Vilma Kulytė, VU Komunikacijų fakulteto žurnalistikos III kurso studentė

One Comment

  1. Anonimas
    Anonimas 2017-09-12
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *