Press "Enter" to skip to content

Obelių gimnazija visus kviečia į renginį „Laisvės laužai“

Obelių gimnazijos bendruomenė Laisvės gynėjų dienos išvakarėse sausio 12 dieną 13 valandą kviečia Rokiškio rajono bendruomenę dalyvauti edukaciniame renginyje „Laisvės laužai“.

Kaip pasakojo viena iš šio edukacinio renginio organizatorių, istorijos mokytoja Miranda Nargelienė, suburti bendruomenę netradiciškai paminėti Laisvės gynėjų dieną paskatino aktyvus obeliečių dalyvavimas Sausio 13-osios įvykiuose. Obeliečiai vieninteliai Rokiškio rajone kruopščiai ir atsakingai registravo vykusius į Vilnių savo kraštiečius, daugelį jų sugebėjo įamžinti fotonuotraukose. Istorikai saugo užrašytas 55 laisvės gynėjų pavardes. Aštuonių pedagogų ir aštuonių tuometinio Obelių internato auklėtinių vykimas į Vilnių buvo dar vienas pagarbos akcentas organizuoti šį renginį.
Į Vilnių Sausio 13-osios išvakarėse iš Obelių išvyko du sovietiniai PAZ markės autobusai. Vienas jų, priklausęs tuometiniam Obelių internatui, išvykimo išvakarėse buvo sugedęs, tačiau rūpestingo vairuotojo Broniaus Pupelio sutvarkytas kartu su laisvės gynėjais išvyko ir tapo svarbia parlamento barikadų dalimi.
„Šią istorinę kelionę į Vilnių ir bandysime perteikti dabarties jaunimui“, – pasakojo pedagogė Miranda Nargelienė, kuri dalyvauti edukaciniame renginyje pasitelkė ir Laisvės kovų istorijos muziejaus muziejininkus.
Sausio 12 dieną apie 11 val. Rokiškio autobusų parko eksploatuojamas PAZ markės autobusas iš Rokiškio išvyks Laisvės kovų istorijos muziejaus kryptimi. Muziejaus erdvėse uždegę atminimo ugnį Obelių krašto parlamento gynėjai šiuo autobusu keliaus į Obelių gimnaziją, kur juos pasitiks moksleivių ir pedagogų bendruomenė. Kartu uždegsime atminimo laužą. Moksleiviai gimnazijos erdvėse atkurs tuometinio parlamento fragmentus, apjuosdami jį improvizuotomis barikadomis ir geležies užtvarais. Šioje vietoje prie uždegto laužo jaunimas turės galimybę susipažinti ir pabendrauti su Laisvės gynėjais, istorikais, renginio svečiais. Edukaciniame renginyje „Laisvės laužai“ dalyvaus ir sąjūdiečiai rokiškėnai, telkę Rokiškio krašto laisvės gynėjus vykti į Vilnių.

Obeliečiai Laisvės kovų istorijos muziejuje

Valiaus Kazlausko tekstas ir nuotrauka

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *