Press "Enter" to skip to content

In memoriam Virgilijui Noreikai

Gražiausia pavasario diena kloja šviesų atminimo taką keliaujančiam į Amžinybę Lietuvos operos legendai, pedagogui, profesoriui, visuomenės ir kultūros veikėjui Virgilijui Noreikai. Sunku sudėlioti žodžius, suvokti netekus brangaus maestro, tarsi visada keliavusio kartu su mumis ir tapusio didžia Lietuvos vertybe. Ši asmenybė sujungia XX a. garsiausių Lietuvos muzikų epochą, tarp kurių buvo ir maestro Kipras Petrauskas, buvęs Virgilijaus Noreikos mokytojas.

Prisimename 2015 metų spalio 17 dieną, kai Obeliuose minėjome Kipro Petrausko 130-ąsias gimimo metines. Obeliečiai iškilmingai ir nuoširdžiai savo erdvėse sukūrė gražų ir prasmingą renginį. Obelių krašto garbės piliečio Donato Smalinsko rūpesčiu galėjome išgirsti istorikų, muziejininkų, bibliotekininkų, mokytojų, teatralų žodžius, melodijų garsus ir kartu patirti tą bendrumo jausmą. Kipras Petrauskas artimas Obeliams, nes talentingas jaunuolis jaunystėje giedojo Obelių Šv. Onos bažnyčios chore, vėliau plačiai išgarsino lietuvių dainavimo meną. Lietuvos konservatorija, kurioje darbavosi Kipras Petrauskas, išugdė nemažai iškilių asmenybių, tarp kurių ir Virgilijus Noreika.
Virgilijaus Noreikos koncertas Obelių Šv. Onos bažnyčioje tapo svarbiausiu paminėjimo akcentu. Bažnyčios erdvėse daugybė susirinkusiųjų susikaupę klausėsi nuostabaus koncerto. Pažįstamas talentingo solisto balsas ir maestro didžiulės valios pastangos leido mums gėrėtis reginiu.
Štai kantrusis maestro tarsi netyčia atsiremia į greta pastatytą kėdę, štai jis šluosto prakaituotą kaktą, tarsi išlygindamas plaukų sruogą, štai jis kantriai ištveria dar jam vieną pasiųstą išbandymą – vėsų saulėto rudens skersvėjį. Ir kaip įprasta – pagarbos ženklas gausiai susirinkusiems maestro gerbėjams aidint plojimams išgirstame dar keletą kūrinių.
Negaliu atsistebėti begaline šios asmenybės kantrybe ir pastangomis, suvokiant kiek reikia vidinės stiprybės tai atlikti. Norėjosi paklausti ar nenuvargina tokios ilgos kelionės, kaip ir ši į Obelius ir atgal į Vilnių kur dabar, kaip jau žinome, visada laukė jaukus ir mielas namų židinys.
Mes išsskirstome išsinešdami kiekvienas po dalelytę asmeninio sąmonės slėpinio, greitai paskandindami šį šviesų prisiminimą savo rutinos kasdienybėje. Atėjus šios asmenybės paskutinės kelionės akimirkai, staiga suvokiame, kad amžinai išlydime ne tik garsujį muzikos genijų, bet gyvosios istorijos ryšį, ilgą laiką buvusį vienintele grandimi, jungusia dabarties kartą su XX amžiaus pradžios garsių muzikų, legendų karta, tokiais kaip Kipras Petrauskas, Juozas Tallat-Kelpša ar Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, kurie aukso raidėmis įrašyti į Lietuvos istoriją.
Gyvoji grandis nutrūko palikdama viltį, kad maestro mokiniai pratęs šį atminimo kelią su tokių pat pastangų ir talentų visuma kaip ir jų garbingiausias mokytojas…

Laisvės kovų istorijos muziejaus vedėjas Valius Kazlauskas

Virgilijaus Noreikos koncertas Obelių Šv. Onos bažnyčioje 2015 m. spalio 17 d.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *