Press "Enter" to skip to content

Padarykime Obelius patrauklius ir kultūringus. Tik kitaip.

Šiais metais Rokiškis yra Lietuvos kultūros sostinė. Įvairūs renginiai vyksta ne tik pačiame Rokiškyje, bet ir rajone. Netgi sklando gandai, kad Rokiškis bandys ir toliau taip traukti žmones – skleisdamas žinią, kad yra kultūros miestas. Visa tai yra gražu ir gerai. Bet man, kaip jaunesnės kartos atstovui, kliūna tai, kad šiame kontekste kultūra vadinama tik ta aukštoji: istorija, muziejai, klasikinė muzika, dailė… Tačiau popkultūra tarsi net ne kultūra.

Noriu patikslinti, kas ta popkultūra. Tai nėra „pupyčių“ ar „patrulių“ koncertai. Nors ir tai priklauso. Popkultūra yra gerokai daugiau: filmai, komiksai, animacija, stalo ir kompiuteriniai žaidimai. Skirtumas tas, kad mėgautis šia kultūra nereikia turėti specialaus išsilavinimo ar itin išlavinto skonio.

Kodėl Obeliai negalėtų tapti tokiu miestu, kur komiksų, žaidimų, anime fanas beveik kiekviename kampe atrastų kažką pažįstamo?

Paprasčiausia įamžinti popkultūrą – grafičiai ant namų. Žinoma, ant savo namo ne kiekvienas leistų piešti Supermeno portretą, bet gal bent jau su seniūnija pavyktų susitarti dėl jai priklausančių pastatų. O jau tada galima leisti jaunimui pasireikšti. Būtų smagu mokykloje kiekviename aukšte turėti freską su įamžintais veikėjais. Pavyzdžiui, pirmame aukšte – anime, antrame – superherojai, trečiame – „Žvaigždžių karų“ bei „Žvaigždžių kelio“ veikėjai.

Skulptūros – taip pat akivaizdus būdas, tačiau tam reikia daugiau išlaidų. Bet kokia Darto Veiderio ar Betmeno skulptūra mieste atrodytų solidžiai.

Nereikėtų pamiršti minėti svarbių datų. Gegužės 4-oji (Žvaigždžių karų diena) arba Betmeno diena. „Cosplay“ (persirengėlių) renginiai turėtų būti reguliarūs.

Kiek įdomesnis mano siūlymas, kuris kažin, ar įgyvendinamas – suteikti Obelių gimnazijai žymaus personažo vardą. Pavyzdžiui, Klarko Kento (jis yra Supermenas, užaugęs mažame miestelyje). Tik nežinau, kaip čia būtų su autorinėmis teisėmis.

Pasiūlymų gali būti daugybė: renginiai, žemėlapiai, kur svečiai galėtų ieškoti paslėptų nuorodų į savo mėgiamus personažus. Šalia to dar prisidėtų ir senieji Obelių lankytini objektai. Būtų visai patrauklus turizmui miestelis. Visa tai įmanoma, tačiau reikia nepabijoti ir daryti.

Ar atsirastų Obeliuose žmonių, kurie tai pradėtų?

Vytautas Butėnas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *