Press "Enter" to skip to content

Poryt Seime atidaroma Rimvydo Pupelio nuotraukų paroda

Birželio 18 d. 14 val. Seimo II rūmų parodų galerijoje bus pristatyta fotografijų paroda, skirta 1941 m. birželio sukilimui paminėti. Joje eksponuojamos Rimvydo Pupelio nuotraukos, kuriose užfiksuoti paminklo Birželio sukilėliams atminti atstatymo darbai. Parodą atvers Seimo narys Vytautas Saulis.
1942 m. Obelių kapinėse, prie žuvusių Birželio sukilimo dalyvių kapų, buvo iškilęs įspūdingas betoninis monumentas. Jis įamžino ne tik sukilimą prieš sovietinę valdžią, bet ir pirmosios sovietinės okupacijos aukas – žuvusius, ištremtus krašto žmones. Jis simbolizavo laisvą ir nenugalėtą Lietuvą. Vienintelis Lietuvoje paminklas Birželio sukilėliams atminti sovietinės okupacijos metais buvo nugriautas. Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę kelis kartus nesėkmingai bandyta monumentą atkurti.
Rokiškio rajono savivaldybės taryba 2010 metais buvo nusprendusi atstatyti paminklą Birželio sukilimo dalyviams ir sovietinėms aukoms atminti. 39 rėmėjų ir daugiau kaip 450 pavienių geradarių iš visos Lietuvos ir užsienio dėka paminklą pavyko atstatyti.
Fotografas Rimvydas Pupelis nuotraukose fiksavo visus su paminklo statyba susijusius darbus: pirmąją konferenciją, aukų rinkimo akcijas, statybos proceso sunkumus, pabaigtuvių šventę, monumento iškilmingo atidengimo akimirkas, paramos koncertą. Atstatymo darbus ir visus renginius organizavo iš Obelių kilęs vilnietis Donatas Smalinskas.
Renginyje kalbės Rokiškio rajono savivaldybės meras Antanas Vagonis, fotografas Rimvydas Pupelis, Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ pirmininkas Algis Narutis, Lietuvos ir užsienio autorių klasikos kūrinius atliks obeliečiams pažįstama dainininkė Jolanta Stumbrienė (sopranas).

Paroda Seime bus eksponuojama birželio 16–29 dienomis. Įėjimas laisvas.

Kvietimas

One Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *