Press "Enter" to skip to content

Sukilimo metines Obeliuose minėsime birželio 18 dieną

Lietuvių 1940–1941 m. pasipriešinimo judėjimas, Birželio sukilimas yra reikšmingi Lietuvos istorijos įvykiai. Rezistentai pasauliui įrodė, kad 1940 m. vasarą Lietuva į Sovietų Sąjungos sudėtį įstojo ne savo noru, o buvo inkorporuota jėga. Lietuvos gyventojai atgavo psichologinį, moralinį pasitikėjimą savo jėgomis. Jiems tapo lengviau ir sumažėjo gėdos jausmas dėl to, kad 1940 m. birželio 15 d. nepasipriešino Sovietų Sąjungos kariuomenės vykdomai okupacijai. Sukilimas suteikė stiprų impulsą tolimesnei kovai už Lietuvos laisvę tiek nacių režimo, tiek sovietinės okupacijos laikotarpiais. Lietuvos gyventojai pasipriešinimo judėjimo dalyvių 1940-1941 m. pradėtą kovą už laisvę laimėjo praėjus tik 50 metų nuo okupacijos ir aneksijos. Pergalės diena – tai 1990 m. kovo 11 d., kai Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo aktą.

Balandžio 14 d. Seimo rūmuose susirinkusi Birželio sukilimo minėjimo programos koordinavimo grupė aptarė pagrindinius akcentus, laiką ir vietas, kuriose vyks svarbiausi šventės renginiai.

Šventė prasidės 10 val. Obelių laisvės kovų muziejuje, vyks konferencija, skirta Birželio sukilimui.

Obeliai, Birželio sukilimo minėjimo afiša.

12 val. bus aukojamos Mišios Obelių šv. Onos bažnyčioje.

13 val. vyks gėlių, vainikų padėjimo ir žuvusiųjų pagerbimo ceremonija prie 2014 metais atstatyto monumento sukilėliams Obelių kapinėse, dalyvaus Garbės sargybos kuopa.

13. 30 val. minėjimas ir koncertas miesto aikštėje. Koncertuos Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas (vadovas kpt. Ričardas Čiupkovas), dainuos visiems gerai pažįstamas solistas Jurgis Brūzga ir Obeliuose jau koncertavusi grupė „Kitava” (Šiaulių universitetas). Renginius ves ilgametis Lietuvos radijo ir televizijos diktorius Juozas Šalkauskas.

15. val. obeliečiai savo aukštaitišką vaišingumą galės parodyti kviesdami prie didelio bendruomenės vaišių stalo. Rokiškio kultūros namų meno kolektyvai surengs koncertą Obelių laisvės kovų muziejaus aikštėje, visi galės skanauti kareiviškos košės ir gerti arbatos.
Birželio 18 dieną Obeliuose viešės daug garbingų svečių. Iš anksto kviečiame visus dalyvauti.

Minėjimo programos rengėjai:
Lietuvos Respublikos Seimo Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų komisija, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, Vilniaus rokiškėnų klubas „Pragiedruliai”, Rokiškio rajono savivaldybė, Rokiškio krašto muziejus, Rokiškio Leonardo Grigonio-Užpalio šaulių 9-oji kuopa

Plačiau apie renginius bus skelbiama svetainėje http://www.obeliupaminklas.lt/

Obeliečio Rimvydo Pupelio nuotraukose užfiksuotos paminklo atidengimo šventės akimirkos 2014 metais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *