Press "Enter" to skip to content

Obeliai minėjo Birželio sukilimo metines

Į 1941 m. Birželio sukilimo minėjimą prie Obelių paminklo, vienintelio tokio Lietuvoje, susirinko nedaug žmonių. Atvyko Laisvės kovų istorijos muziejaus vadovas Valius Kazlauskas, paminklo statybos iniciatorius vilnietis, Obelių garbės pilietis Donatas Smalinskas, Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas, Vilniaus Rokiškėnų klubo „Pragiedruliai” vadovas obelietis Vytautas Butėnas ir saujelė visuomenės atstovų. Bet, kaip sakė D. Smalinskas, jei susirinktų visi, kurie per metus aplanko šį paminklą, būtų didžiulis būrys žmonių.

Muziejininkas V. Kazlauskas priminė Birželio sukilimo įvykius: voros besitraukiančių kareivių, trumpam prapliupęs kulkosvaidis iš Obelių bažnyčios bokšto, susišaudymai…

D. Smalinskas kalbėjo apie paminklo statybos istoriją. Jis prisipažino: jei dabar kas pasiūlytų atiduoti trejus metus kokio nors paminklo statybai, nesutiktų. Kas žino šią istoriją, žino ir tai, kiek daug reikėjo energijos atiduoti lėšoms rinkti, paminklo statyboms organizuoti, o ir kitiems įtikinti, kad jis apskritai būtų statomas.

Žodį taręs meras R. Godeliauskas kalbėjo apie tai, kaip svarbu, kad paminklas netaptų garbinimo objektu, o primintų šalies skaudžius istorijos įvykius. Jis prie paminklo padėjo gėlių.

Sukilimo dalyvių obeliečių pavardes perskaitė bibliotekininkės Gražina Deksnienė ir Dovilė Šimėnaitė.

Parengta pagal www.tema.info

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *