Press "Enter" to skip to content

Susipažinkime: Obelių seniūnė Jūratė Šinkūnienė

Obeliai ilgokai gyveno be seniūno. Buvusįjį oficialiai atleido, bet jis sirgo iki vasaros pabaigos, todėl net konkurso skelbti nebuvo galima. Pavaduotoja Aldona Žėkienė dirbo vietoj jo, net Rokiškio meras Ramūnas Godeliauskas pabandė padirbėt seniūno kabinete. Paskelbus konkursą rugsėjį, praėjo dar beveik 2 mėnesiai, kol buvo gautas kandidatų sąrašas.

Jei kas dar nežino, tai konkursus dabar organizuoja Valstybės tarnybos departamentas, paskelbia, kad ieškomas asmuo tokioms pareigoms eiti, nustato reikalavimus, terminus ir visa kita. Tai bent jau teoriškai apsaugo nuo anksčiau vyravusios praktikos, kai skiriami pažįstami, giminės ir panašiai.

Pasibaigus paraiškų priėmimo terminui, vyksta kelių valandų testas, raštu atsakoma į klausimus, atrenkami tinkami kandidatai,vėliau vyksta posėdis ir balsuojama, kurie kandidatai yra tinkamiausi. Balsuoja atstovas iš savivaldybės, Valstybės tarnybos departamento ir seniūnaičiai. Daugiausiai balsų surinko Eimutis Mališauskas ir Jūratė Šinkūnienė. Administracijos direktorius pasirinko iš šių dviejų.

Obeliai.eu susisiekė su naująja seniūne ir truputį pakalbino. Susipažinkite – Jūratė Šinkūnienė.

Prisistatykite, iš kur esate, kokius mokslus krimtote, kuo užsiėmėte prieš kandidatavimą? Kokių įgūdžių ta veikla suteikė, ką pritaikysite naujose pareigose?

Esu Jūratė Šinkūnienė, gimusi ir augusi Rokiškyje, baigusi Rokiškio Juozo Tūbelio gimnaziją išvykau studijuoti į sostinę, Vilniaus universitete baigiau geografijos (hidrologinė kryptis) bakalaurą ir hidrometeorologijos magistrą. Visi mano mokslo darbai ir straipsniai buvo orientuoti į vidaus vandens telkinių taršą ir ją lemiančius veiksnius bei eutrofikacijos procesą mažinančių priemonių įgyvendinimą. Su šia moksline patirtimi siejamas ir pirmasis mano kaip gamtosaugos specialistės darbas nevyriausybinėje organizacijoje Lietuvos gamtos fonde. Vėliau teko darbuotis viename didžiausių Baltijos šalyse archyvų, tad nemenkas žinių bagažas sukauptas informacijos ir išteklių saugojimo, apsaugos ir valdymo srityse. Didelę patirtį įgijau dirbdama IT (informacinių technologijų) sferoje, kurioje teko ne tik kuruoti darbus garantiniame skyriuje, bet perprasti ir visas marketingo ir rinkodaros subtilybes bei šiuolaikinių įrenginių technines specifikacijas. Šiuose darbuose įgijau labai daug patirties: nuo projektų paieškos, rašymo bei įgyvendinimo iki įvairių sričių administravimo ir vadovavimo atskiriems skyriams. Tad visas šias įgytas žinias bei patirtis manau drąsiai pritaikysiu seniūnės pareigose. 

Ar kažkas Jus sieja su Obeliais?

Tiesioginių sąsajų neturiu, tačiau mano uošvija yra iš Gindvilių kaimo. Tad vasaros lėkė būtent šios gyvenvietės sodyboje (grybaujant ir uogaujant ne vieną batą yra pasiglemžęs Audrelio ežero raistas, o dabar nuvykstame į kapines, nes ten palaidoti vyro seneliai.

Kas pastūmėjo kandidatuoti į Obelių seniūnės postą?

Pačios noras ir šeima. Nes kaip ir minėjau, manau, kad mano turimos teorinės ir praktinės žinios leistų sėkmingai vykdyti profesines užduotis, be to, esu komunikabili, atsakinga, punktuali, orientuota į gerus rezultatus, turiu gerus organizacinius gebėjimus – viską, ko reikia geram seniūnui. 

Kokias pagrindines problemas ir kokius pliusus įžvelgiate miestelyje?

Labai smagu, kad Obeliuose yra Laisvės kovų istorijos muziejus ir miesteliui yra svarbūs istorinės atminties įvykiai bei renginiai, aktyvūs bendruomeniniai kolektyvai. Vieną iš pliusų, kad čia puiki dirva dirbti su projektais. Iššūkių taip pat nemažai: nuotekos ir su jomis susiję niuansai, ežero ekologinė būklė bei pakrantės pritaikymas visuomenės reikmėms, pirtis, „Žalioji”, avariniai pastatai, socialiniai būstai ir t.t.

Kokius pirmuosius darbus planuojate?

Pirmasis darbas yra susipažinti su vietiniais žmonėmis, visomis bendruomenėmis ir verslo atstovais, kad būtų aiškus ateities darbų paveikslas ir prioritetinės sritys. 

Kokias didžiausias grėsmes įžvelgiate naujose pareigose?

Dabar grėsmių neįžvelgiu, jos dažnu atveju atsiranda intensyviai dirbant, bet esu pasiruošusi atlaikyti visus iššūkius. 

Kaip planuojate palaikyti ryšį su miestelėnais, juos išklausyti?

Vienas iš mano prioritetų yra glaudus, atviras bei nuoširdus bendradarbiavimas su žmonėmis, bendruomenėmis, seniūnaičiais. Ne tik klausytis, bet ir išgirsti bei veikti. Kadangi pati užsiimu ir visuomenine veikla, tai puikiai žinau, kad stipriausias žmogiškasis ryšys yra užmezgamas renginių, edukacijų metu. 

Kaip vertinate konkurso procesą, konkurentus?

Konkursą vertinu teigiamai, nors buvo nemažai vertinimų dėl amžiaus ir lyties, bet konkursas buvo intensyvus, reikėjo parodyti ir atskleisti visas savo tinkamiausias puses. Konkurentų įvertinti negaliu, nes nė vieno iš jų nepažįstu nei asmeniškai, nei teko susidurti darbinėje sferoje. 

Kas labiausiai jaudina naujose pareigose?

Šiuo momentu jaučiuosi rami ir užtikrinta.

Ką galite atsakyti tiems, kurie abejoja Jūsų paskyrimu dėl partinės priklausomybės ar amžiaus?

Kad, tam nėra jokios priežasties. Dažnu atveju žmogaus amžius ne visada atspindi jo pasiekimus ir kompetenciją. Šiandien (baigiantis 21 amžiaus pirmam ketvirčiui) akivaizdu, kad platus įvairių sričių išmanymas ir gebėjimas pritaikyti darbo atmosferoje yra didesnis pranašumas. Dėl partiškumo. Į konservatorių gretas įsitraukiau prieš 3 metus, kuomet su šeima sugrįžome gyventi į Rokiškį. Kodėl būtent ši politinė jėga? Mano šeimai svarbi istorinė atmintis ir noras prisidėti prie šių įvykių minėjimo ir organizavimo, vertybių perdavimo sūnums. Mano seneliai yra tremtiniai, kurie šeimoje labai daug kalbėjo apie ano meto įvykius, Sąjūdžio judėjimą, tad su šia veikla ir bendraminčiais bei visuomenininkais aš galiu atiduoti pagarbos duoklę praeities įvykiams. Tad mano partinis priklausomumas nėra niekaip susijęs su šių pareigų gavimu ar protegavimu į jas. Pirmajame konkurso etape lemiamą balsą turi seniūnaičiai bei Valstybės tarnybos departamento atstovai, kur nė vienas iš jų nėra konservatorių partijos narys, jie deleguoja du geriausiai pasirodžiusius kandidatus į antrą etapą. Tada dar kartą reikia įrodyti savo tinkamumą eiti pareigas ir pristatyti vizijas bei planus, susijusius su seniūnijos ateities veikla.

Ačiū už pokalbį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *